Seuran esittely

Yleistä

SBC Levi on 9.3.2000 Kittilässä perustettu pohjoissuomalainen salibandyseura. Seuran koko junioritoiminta sekä kaksi aikuisjoukkuetta toimivat Kittilässä ja yksi aikuisjoukkue Rovaniemellä.

Kittilän joukkueet toimivat SBC Levi ry:n alaisuudessa ja Rovaniemen joukkue toimii SBC Levi Rovaniemi ry:n alaisuudessa. Yhdessä nämä kaksi yhdistystä muodostavat yhtenäisesti johdetun ja toimivan salibandyseura SBC Levin.

Suomen Salibandyliiton heinäkuussa 2019 julkaiseman tilaston mukaan SBC Levi on lisenssien määrissä mitattuna Pohjois-Suomen alueen 5. suurin salibandyseura. Seurassa on lisenssipelaajia noin 250 (heinäkuussa 2019). Seuran kokonaisjäsenmäärä on noin 300. Jäsenistä noin 275 on Kittilässä ja 25 Rovaniemellä.

Toimintaa rahoitetaan omakustanteisesti jäsen- ja kausimaksujen muodossa, erilaisilla talkootöillä sekä mainosmyynnillä seuratekstiileihin ja Kittilän urheiluhallin tiloihin. Myös Kittilän kunnan vuosittain myöntämää liikunta-avustusta pidetään merkittävänä.

Kesäkuussa 2013 seuralle myönnettiin ensimmäistä kertaa Opetus- ja Kulttuuriministeriön Seuratuki-avustus valmennuspäällikön palkkaukseen. Keväällä 2016 seura sai Seuratukea toistamiseen, tällä kertaa kokopäiväisen junioripäällikön palkkaukseen.

Seuran kotihallina toimii syksystä 2014 alkaen Kittilän urheiluhalli osoitteessa Havutie 6, 99100 Kittilä. Alustana on mm. salibandyyn erinomaisesti soveltuva Taraflex-matto ja halliin mahtuu täysimittainen salibandykaukalo (40m x 20m). Hallin katsomokapasiteetti on noin 300.

Seurassa on tällä hetkellä kolme palkattua työntekijää Kittilässä; kokopäiväinen toiminnanjohtaja sekä kaksi osa-aikaista juniori- ja kerhotoiminnan koordinaattoria.

Seuran logo

Seuran logossa esiintyy poro, joka pohjoisen karuihin oloihin tottuneena puolivillinä laumaeläimenä edustaa periksiantamattomuutta sekä yhteisöllisyyttä. Lumen ja jään kuorruttama salibandypallo tuo esiin lajin lisäksi seuran lappilaisuutta.

Logon on suunnitellut Markus Ylikoski ja se otettiin käyttöön vuonna 2010.

Seuralogo löytyy seuran materiaalipankista.

Seuran värit

Seuran värit ovat sininen, valkoinen ja musta.

Kotiasu: sininen-sininen-sininen (pelipaita-shortsit-sukat)
Vierasasu: valkoinen-sininen-sininen (pelipaita-shortsit-sukat)

Toiminta-ajatus, arvot ja visio

Seuramme toiminta-ajatuksena on saada Kittilän kunnan ja sen lähialueiden lapset, nuoret ja aikuiset aktiivisen liikuntaharrastuksen pariin. Tavoitteenamme on, että seuramme toiminnassa mukana olevista lapsista ja nuorista kehittyy itsestään ja toisistaan huolta pitäviä yhteiskuntakelpoisia kansalaisia.

Kilpatoiminnassa menestymisen lisäksi harrastustoiminnan tavoitteena on kasvattaa salibandyharrastajien määrää Pohjois-Suomessa aktiivisen seuratoiminnan kautta.

Seuran arvoja ovat tasapuolisuus, yhteisöllisyys ja jatkuva kehittyminen.

Tasapuolisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki seuran jäsenet ovat saman arvoisia ikään tai sukupuoleen katsomatta; uusi aloitteleva junioriharrastaja on seuralle yhtä arvokas kuin pitkään edustusjoukkueessa pelannut kilpapelaaja.

Yhteisöllisyydellä tarkoitetaan seurahenkeä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta; seuran jäsenet tuntevat olevansa osa isompaa kokonaisuutta ja haluavat edesauttaa seuraa sekä omaa joukkuettaan kehittymään ja menestymään omalla panoksellaan.

Jatkuva kehittyminen viittaa seuran tavoitteeseen kehittyä ja uusiutua jatkuvasti; toimihenkilöt osallistuvat erilaisiin koulutuksiin ja päivittävät osaamistaan, johtokunta tekee itsearviointeja omasta työstään ja jäseniltä kerätään säännöllisesti palautetta toiminnasta.

Seuran visiona on olla jokaisella seuratyön osa-alueella ammattimaisesti toimiva, hoidettu ja johdettu, noin 300 jäsenen suuruinen, ihmisiä aktiivisesti liikuttava, urheilullisesti menestyvä salibandyseura.

Seuran tiedot

Seuran taustalla toimii kaksi yhdistystä, SBC Levi ry ja SBC Levi Rovaniemi ry, jotka muodostavat yhtenäisesti toimivan ja johdetun salibandyseura SBC Levin.

SBC Levi ry

Virallinen nimi: SBC Levi ry
Osoite: Lukkarintie 22, 99100 Kittilä
Perustamisvuosi: 2000
Rekisterinumero: 178.702
Y-tunnus: 1616894-0
Kotipaikka: Kittilä
Jäsenmäärä: n. 280
Säännöt: SBCL-toimintasaannot.pdf
Kotihalli: Kittilän urheiluhalli, Havutie 6, 99100 Kittilä

Jäädytetyt pelinumerot: #30 Antti Ristimella

SBC Levi Rovaniemi ry

Virallinen nimi: SBC Levi Rovaniemi ry
Osoite: Aurinkotie 16, 96190 Rovaniemi
Perustamisvuosi: 2015
Rekisterinumero: 214.694
Y-tunnus: 2787400-7
Kotipaikka: Rovaniemi
Jäsenmäärä: n. 40
Säännöt: SBCLR-toimintasaannot.pdf

Seuran harrastajamäärät

Aikuisjoukkueet ja aikuisharrasteryhmät: 5
Juniorijoukkueet ja sählykerhot: 11

Jäsenet: n. 280 (1.9.2020)
Lisenssipelaajat: n. 180 (1.1.2021)

2-17-vuotiaat harrastajat: 180
Aikuiset, kilpapelaajat: 60
Aikuiset, harrastepelaajat: 40

Seuran puheenjohtajat kautta aikain

2000-2001 Raija Palosaari
2002-2002 Salla Syvänen
2003-2009 Veli-Matti Junnola
2010-2016 Tuomas Similä
2017-2020 Jaana Körkkö
2021-2023 Johanna Kuusela
2023-xxxx Minna Mäkimartti

Historia ja toiminta tänä päivänä

Seura perustettin Kittilässä vuonna 2000. Nimeksi valittiin tuolloin Kittilän Nuoret 2000 ry (=KiNu). Nimi muutettiin vuonna 2004 Football Club/Sports Club Levi ry:ksi (=FC/SC Levi) Kittilän kunnassa sijaitsevan kuuluisan talviurheilukeskuksen mukaan.

Heti ensimmäisistä vuosista lähtien seuran ykköslajina harrastajamääriltään on ollut salibandy, mutta myös jalkapallo-, futsal- ja lentopallopuolella oli jonkin verran aktiivista toimintaa sekä junioreissa että aikuisten puolella.

Seuran ensimmäinen aikuisjoukkue salibandyssa, miesten edustusjoukkue, aloitti kilpapelaamisen Pohjois-Suomen 5. divisioonassa kaudella 2001-2002. Edeltävällä kaudella joukkue voitti Lappi-Cup-mestaruuden B-poikien sarjassa näytöstyyliin ja päätti lähteä hakemaan uusia haasteita aikuisten sarjoista mm. Mika Karusaaren, Jarmo Pantsarin ja Matti Autioniemen johdolla.

Juniorit osallistuivat Lappi-Cup-aluesarjaan parin joukkueen voimin.

Salibandyharrastajien määrä oli keskimäärin 20-30 junioripelaajaa ja 12 aikuispelaajaa per kausi.

B-pojat kevät 2001

Kauden 2006-2007 alkaessa valtaosa miesten edustusjoukkueen pelaajista oli muuttanut töiden ja opiskelujen perässä Kittilästä Rovaniemelle. Pitkään odotetun Kittilän urheiluhallin rakennusprojektin lykkääntyessä vuosi toisensa jälkeen harjoitusolosuhteet Kittilässä olivat huonot ja kotiotteluiden pelaaminen ilman poikkeuslupia käytännössä mahdotonta.

Joukkue halusi kuitenkin jatkaa toimintaansa edelleen itsenäisesti paikkakunnan vaihdoksesta huolimatta ja osallistui sarjaan edelleen SBC Levin nimellä, harjoittelun jatkuessa nyt Rovaniemellä.

Junioripuolella kesät pelattiin jalkapalloa ja talvella salibandya. Junioriharrastajien määrä liikkui keskimäärin 20-30 pelaajan paikkeilla, aikuisharrastajia oli puolestaan noin 15-18.

Miesten edustusjoukkue 2007-2008

Muiden palloilulajien hiljalleen hiipuessa säilytti salibandy asemansa suosituimpana lajina vuodesta toiseen. Uuden puheenjohtajansa Tuomas Similän johdolla seuran hallitus päätti kokouksessaan loppuvuodesta 2012, että seurasta pyritään kehittämään menestyksekäs salibandyn erikoisseura.

Lentopallo-, jalkapallo-, ja futsal-jaostot lakkautettin, sillä Kittilässä oli jo muitakin urheiluseuroja, jotka tarjosivat harrastusmahdollisuuksia näissä lajeissa. Tällä päätöksellä seura pyrki entistä tehokkaammin keskittämään rajalliset resurssinsa salibandytoiminnan kehittämiseen Kittilässä sekä Pohjois-Suomen alueella. Seuran nimeksi valikoitui SBC Levi salibandyjaoston nimen mukaisesti.

Salibandyinnostuksen kasvaessa Kittilän alueella tehtiin keväällä 2012 päätös miesten kakkosjoukkueen (M2) perustamisesta toiminnan laajentamiseksi. Pääasiassa Levin salibandypuulaakiin osallistuneista pelaajista koostuva SBC Levi II aloitti taipaleensa Pohjois-Suomen 5. divisioonassa syksyllä 2012 mm. Jarmo Pantsarin ja Keijo Alilan johdolla.

Naisten harrastejoukkueen (N1) perustamista koskevat alustavat kyselyt kesällä 2013 herättivät valtavasti kiinnostusta ja tämän seurauksena ryhmä aloitti toimintansa syyskuussa 2013 Kittilässä Sari Naukkarisen johdolla.

Seura sai myös ensimmäistä kertaa Opetus- ja Kulttuuriministeriön myöntämän Seuratukiavustuksen keväällä 2013, jonka avulla seura palkkasi osa-aikaisen valmennuspäällikön, Juho Lehdon, kausille 2013-2014 ja 2014-2015 kehittämään seuran toimintaa. Ammattitaitoisen valmennuspäällikön palkkaus toi huomattavasti lisää ammattimaisuutta seuran toimintaan.

Junioripuolella ryhmiä oli keskimäärin kaksi-kolme ja harrastajia noin 20-30 per kausi. Junioritoiminnan kehitystä jarrutti kunnollisten harjoitustilojen puute Kittilässä. Juniorijoukkueet osallistuivat aktiivisesti Lappi-Cup-sarjaan. Aikuisharrastajien määrä seurassa oli nyt noin 45.

Seurakuva kevät 2013

Kittilän urheiluhallin valmistuminen marraskuussa 2014 ja aktiivinen seuratyö synnyttivät pienimuotoisen salibandybuumin Kittilään, jonka seurauksena seuran jäsenmäärä kasvoi etenkin junioripuolella räjähdysmäisesti.

Rovaniemellä kymmenisen vuotta toiminut ja harjoitellut miesten edustusjoukkue nousi lähes sensaatiomaisesti 2. divariin kauden 2015-2016 päätteeksi, kun Salibandyliitto laajensi 2. divarin joukkuemääräksi kymmenen. Edellisellä kaudella eli 2014-2015 joukkue pelasi vielä 4. divarissa.

Miesten kakkosjoukkue M2 eteni ensimmäistä kertaa 4. divarikarsintoihin kauden 2015-2016 päätteeksi, mutta tie nousi pystyyn nousukarsintojen viimeisessä vaiheessa. Joukkueelle avautui lopulta kabinettinousumahdollisuus 4. divariin, mutta pelaajisto päätti yhteistuumin jatkaa pelaamista 5. divarin Lapin lohkossa.

Parissa vuodessa harrasteryhmästä kilpajoukkueeksi kehittynyt Kittilässä toimiva naisten edustusjoukkue osallistui Pohjois-Suomen naisten 3. divisioonaan ensimmäistä kertaa kaudella 2015-2016.

Keväällä 2015 joukko innokkaita naispelaajia tiedusteli mahdollisuutta perustaa uusi naisten joukkue (N2) SBC Levin alaisuuteen Rovaniemelle. Pienen strategisen pohdinnan jälkeen joukkue päätettiin ottaa mukaan seuraan ja näin naisten kakkosjoukkue aloitti toimintansa Pia Heikin ja Sofia Rantalan johdolla. Joukkue osallistui heti ensimmäisellä kaudellaan Pohjois-Suomen naisten 3. divisioonaan.

Kesällä 2016 Rovaniemellä toimivat kaksi aikuisjoukkuetta (M1 ja N2) siirtyivät SBC Levi Edustus ry:n alaisuuteen. Uuden yhdistyksen tarkoituksena on taata Rovaniemellä toimiville kahdelle joukkueelle riittävän hyvät harjoitusvuorot sekä tehdä yhteispelistä molempien paikkakuntien liikuntatoimien kanssa avoimempaa.

Junioripuolella seurasta löytyi kaudella 2015-2016 pojissa ikäluokat C-D-E-F-G, tytöissä C-D-F sekä Naperosähly 2-5-vuotiaille. Junioriharrastajien määrä Kittilässä keväällä 2016 oli jo noin 140 kappaletta. Seuran seitsemästä juniorijoukkueesta peräti viisi ylsi mitalisijoille Lappi-Cupissa kaudella 2015-2016.

Kesällä 2017 joukkueellinen pelaajia tiedusteli mahdollisuutta perustaa uusi miesten joukkue (M3) SBC Levin alaisuuteen Rovaniemelle. Lyhyiden neuvottelujen jälkeen pelaajat toivotettiin tervetulleiksi seuraan ja näin miesten kolmosjoukkue aloitti toimintansa Ville Kultiman, Mikko Hastin ja Tomi Röppäsen johdolla. Joukkue osallistui heti ensimmäisellä kaudellaan Pohjois-Suomen miesten 5. divisioonaan.

Syksyllä 2018 seurassa on ennätysmäärä toimintaa, ryhmiä ja jäseniä. Kokonaan uusina ryhminä aloittivat Alakylän ja Kaukosen kerhoryhmät (1-3.lk ja 4-6.lk) sekä aikuisten harrasteryhmät Äijäsähly ja Mimmisähly. Yhteensä ryhmiä on nyt 22 ja jäseniä lähes 300.

Seurakuva kevät 2016

Kaudeksi 2019-2020 miesten edustusjoukkueen toiminta palasi Kittilään yli 10v tauon jälkeen, kun miesten edustusjoukkue ja miesten kakkosjoukkue yhdistyivät. Samalla Rovaniemellä toimineet kaksi miesten joukkuetta lopettivat toimintansa.

Miesten edustusjoukkue 2019-2020