Lyhyt yhteenveto salibandyn säännöistä

Pelaaminen käytännössä

Salibandyssa palloa pelataan mailalla. Pallon voi ottaa haltuun myös kropalla tai jalalla.

Salibandyssä ei ole sallittua

-painaa, sitoa tai nostaa vastustajan mailaa
-lyödä vastustajan mailaan tai pelata vastustajan jalkojen välistä
-koskettaa tahallaan palloa käsin tai päällä
-pelata palloa mailalla tai jalalla polvitasoa korkeammalla
-taklaaminen, kiinnipitäminen, työntäminen tai estäminen
-ilman mailaa pelaaminen
-maasta pelaaminen (=molemmat polvet tai toinen käsi on lattiassa)
-pallon pelaaminen hypätessä (=molemmat jalat ovat irti lattiasta)

Vapaalyönnit ja sisäänlyönnit

Mikäli pallo katoaa pelialueelta eli poistuu kaukalosta, jatketaan peliä sisäänlyönnillä. Sisäänlyönnin suorittaa joukkue, jonka pelaaja ei koskenut palloon ennen sen poistumista kaukalosta.

Mikäli joukkue rikkoo sääntöjen vastaisesti, tuomari viheltää rikkeestä joko vapaalyönnin toiselle joukkueelle tai jäähyn.

Pelaajien määrä

Salibandy on joukkuelaji, jossa kentällä on pelaajien iästä riippuen 3-5 kenttäpelaajaa ja maalivahti. Vanhempien junioreiden ja aikuisten otteluissa kenttäpelaajia on yhtä aikaa kaukalossa viisi (kaksi puolustajaa, keskushyökkääjä ja kaksi laitahyökkääjää) kummastakin joukkueesta. Lisäksi kentällä on koko ajan maalivahti. Kentällä olevia pelaajia saa vaihtaa vaihtopenkillä oleviin pelaajiin koska tahansa ja miten monta kertaa tahansa. Maksimissaan otteluun voi osallistua joukkuetta kohden 20 pelaajaa, joista yhden täytyy pelata maalivahtina.

Pelin tavoite

Salibandyottelussa vastakkain pelaavat kaksi joukkuetta. Pelin tavoitteena on tehdä maaleja vastustajan maaliin. Enemmän maaleja ottelun aikana tehnyt joukkue voittaa ottelun.

Peliaika

Peliaika salibandyottelussa jakaantuu eriin. Erien määrä ja kesto riippuu pelaajien iästä ja sarjasta. Minimissään salibandyottelu sisältää kaksi 15 minuutin erää. Maksimiaika, jota käytetään aikuisten sarjoissa, on kolme 20 minuutin erää. Junioriotteluissa yleinen peliaika on kolme 15 minuutin erää.

Turnauksissa pelattavissa otteluissa peliaika pysäytetään vain maalista, jäähystä tai tuomarin merkistä eli pelataan juoksevaa aikaa. Aikuisten yksittäisissä otteluissa kello pysäytetään aina kun peli ei ole käynnissä eli silloinkin kun pallo menee laidan yli tai tulee vapaalyönti. Tätä kutsutaan tehokkaaksi peliajaksi.

Kentän koko

Salibandyssa virallisen kentän koko on 40m x 20m. Virallisen maalin koko on 160cm x 115cm. Edellä mainittuja mittoja käytetään aikuisten ja vanhempien junioreiden peleissä.

Pienet juniorit pelaavat pienemmällä pelikentällä ja maalilla. Pienennetyn kentän koko on 30m x 15m tai sitten pelataan täysimittaisella kentällä poikittain, jolloin kentän koko on 20m x 10m. Myös maali on pienempi nuorimmissa junioreissa. Maalin pienentäminen suoritetaan maaliin kiinnitettävällä maalinpienennyselementillä.

Lähde: tyttosalibandy.fi