Yleistä

SBC Levi on vuonna 2000 Kittilässä perustettu, nykyään Kittilä-Rovaniemi-akselilla toimiva pohjoissuomalainen salibandyseura. Seuran koko junioritoiminta sekä kaksi aikuisjoukkuetta toimivat Kittilässä ja kaksi muuta aikuisjoukkuetta harjoittelevat Rovaniemellä. Tämä mahdollistaa kattavan, kuntarajat ylittävän yhteistyön aikuisjoukkueitten kilpatoiminnassa seuran sisällä; jokaiselle pelaajalle pyritään löytämään omaa taitotasoa ja motivaatiota vastaava pelipaikka ja joukkue.

Kittilän joukkueet toimivat SBC Levi ry:n alaisuudessa ja Rovaniemen joukkueet toimivat SBC Levi Edustus ry:n alaisuudessa. Yhdessä nämä kaksi yhdistystä muodostavat salibandyseura SBC Levin.

Suomen Salibandyliiton tammikuussa 2016 julkaiseman tilaston mukaan SBC Levi on lisenssien määrissä mitattuna Pohjois-Suomen alueen 8. suurin salibandyseura. Seurassa on lisenssipelaajia noin 220 (tammikuussa 2016), ja määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Lisenssipelaajien ikäjakauma on noin 33% aikuisia ja 66% junioripelaajia. Seuran kokonaisjäsenmäärä on noin 250. Jäsenistä noin 200 on Kittilässä ja 50 Rovaniemellä.

Toimintaa rahoitetaan omakustanteisesti jäsen- ja kausimaksujen muodossa, erilaisilla talkootöillä (lumenpudotus, mainosjakelut, arpojen myynti, maalaustalkoot ym.) sekä mainosmyynnillä seuratekstiileihin ja Kittilän urheiluhallin tiloihin. Myös Kittilän kunnan vuosittain tarjoamaa tukea liikunta-avustusten muodossa pidetään merkittävänä. Kesäkuussa 2013 seuralle myönnettiin ensimmäistä kertaa Opetus- ja Kulttuuriministeriön Seuratuki-avustus valmennuspäällikön palkkaukseen, ja keväällä 2016 seura sai Seuratukea toistamiseen, tällä kertaa kokopäiväisen junioripäällikön palkkaukseen.

Seuran kotihallina toimii syksystä 2014 alkaen Kittilän urheiluhalli osoitteessa Havutie 6, 99100 Kittilä. Alustana on mm. salibandyyn erinomaisesti soveltuva Taraflex-matto ja halliin mahtuu täysimittainen salibandykaukalo (40m x 20m). Hallin katsomokapasiteetti on noin 300. Miesten edustusjoukkue pelaa osan 2.divarin kotiotteluistaan kaudella 2016-2017 Rovaniemellä.

Seurassa on kaudella 2016-2017 kolme palkallista työntekijää Kittilässä; osa-aikainen toiminnanjohtaja, osa-aikainen nais- ja tyttötoiminnan koordinaattori sekä kokopäiväinen junioripäällikkö.

Seuran sarvipäisen logon on suunnitellut Markus Ylikoski. Logo otettiin käyttöön vuonna 2010.

Toiminta-ajatus

Seuramme toiminta-ajatuksena on saada Kittilän kunnan ja sen lähialueiden lapset, nuoret ja aikuiset aktiivisen liikunnan pariin. Tavoitteenamme on, että seuramme toiminnassa mukana olevista lapsista ja nuorista kehittyy itsestään ja toisistaan huolta pitäviä yhteiskuntakelpoisia kansalaisia.

Kilpatoiminnassa menestymisen lisäksi harrastustoiminnan tavoitteena on kasvattaa salibandyharrastajien määrää pääasiassa Kittilän ja Rovaniemen alueella aktiivisen seuratoiminnan kautta.

Historia ja toiminta tänä päivänä

2000-2004, toiminta käynnistyy

Seura perustettin Kittilässä vuonna 2000. Seuran nimeksi tuli tuolloin Kittilän Nuoret 2000 ry (=KiNu). Nimi muutettiin vuonna 2004 Football Club/Sports Club Levi ry:ksi (=FC/SC Levi) Kittilän kunnassa sijaitsevan kuuluisan talviurheilukeskuksen mukaan.

Heti ensimmäisistä vuosista lähtien seuran ykköslajina harrastajamääriltään on ollut salibandy, mutta myös jalkapallo-, futsal- ja lentopallopuolella oli jonkin verran aktiivista toimintaa sekä junioreissa että aikuisten puolella.

Seuran ensimmäinen aikuisten joukkue salibandyssa, miesten edustusjoukkue, aloitti kilpapelaamisen Pohjois-Suomen 5.divarissa kaudella 2001-2002. Edeltävällä kaudella joukkue voitti B-poikien Lappi-Cup-aluesarjamestaruuden näytöstyyliin ja päätti lähteä hakemaan uusia haasteita aikuisten sarjoista.

Juniorit osallistuivat Lappi-Cup-aluesarjaan parin joukkueen voimin.

Salibandyharrastajien määrä oli keskimäärin 20-30 junioripelaajaa ja 12 aikuispelaajaa per kausi.

M1-2000-2001 B-pojat 2000-2001

—–

2005-2009, miesten edustus siirtyy Rovaniemelle

Kauden 2006-2007 alkaessa valtaosa miesten edustusjoukkueen pelaajista oli muuttanut töiden ja opiskelujen perässä Kittilästä Rovaniemelle. Kittilän urheiluhallin rakennusprojektin lykkääntyessä vuosi toisensa jälkeen kotiotteluiden pelaaminen oli käytännössä mahdotonta, ja harjoitusolosuhteet Kittilässä olivat heikot.

Joukkue halusi kuitenkin jatkaa toimintaansa edelleen itsenäisesti paikkakunnan vaihdoksesta huolimatta, ja osallistui sarjaan edelleen SBC Levin nimellä harjoittelun jatkuessa nyt Rovaniemellä.

Junioripuolella kesät pelattiin jalkapalloa ja talvella salibandya. Junioriharrastajien määrä liikkui keskimäärin 20-30 pelaajan paikkeilla.

miehet-2007-2008Miehet edustus 2007-2008

—–

2010-2014, seura luopuu muista lajeista

Muiden palloilulajien hiljalleen hiipuessa säilytti salibandy asemansa suosituimpana lajina vuodesta toiseen. Uuden puheenjohtajansa johdolla seuran hallitus päätti kokouksessaan loppuvuodesta 2012, että seurasta pyritään kehittämään menestyksekäs salibandyn erikoisseura. Lentopallo-, jalkapallo-, ja futsal-jaostot lakkautettin. Näin ollen seura pyrki entistä tehokkaammin keskittämään rajalliset resurssinsa salibandytoiminnan kehittämiseen Kittilässä sekä Pohjois-Suomen alueella.

Salibandyinnostuksen kasvaessa Kittilän alueella tehtiin keväällä 2012 päätös miesten kakkosjoukkueen (M2) perustamisesta toiminnan laajentamiseksi. Näin ollen pääasiassa Levin salibandypuulaakiin osallistuneista pelaajista koostuva SBC Levi II aloitti taipaleensa Pohjois-Suomen 5. divisioonassa syksyllä 2012.

Naisten harrasteryhmän (N1) perustamista koskevat alustavat kyselyt kesällä 2013 herättivät puolestaan valtavasti kiinnostusta, ja tämän seurauksena ryhmä aloitti toimintansa syyskuussa 2013 Kittilässä.

Seura sai myös ensimmäistä kertaa Opetus- ja Kulttuuriministeriön myöntämän Seuratukiavustuksen keväällä 2013, jonka avulla seura palkkasi osa-aikaisen valmennuspäällikön kausille 2013-2014 ja 2014-2015 kehittämään seuran toimintaa.

Junioripuolella ryhmiä oli keskimäärin kaksi-kolme ja harrastajia noin 20-30 per kausi. Junioritoiminnan kehitystä jarrutti kunnollisten harjoitustilojen puute Kittilässä. Juniorijoukkueet osallistuivat aktiivisesti Lappi-Cup-aluesarjaan.

Seurakuva-2012-2013 Seurakuva 2012-2013

—–

2015-nykyhetki, kehitys jatkuu nousujohteisena

Kittilän urheiluhallin valmistuminen marraskuussa 2014 ja aktiivinen seuratyö synnyttivät salibandybuumin Kittilään, jonka seurauksena seuran jäsenmäärä kasvoi etenkin junioripuolella räjähdysmäisesti.

Rovaniemellä kymmenisen vuotta toiminut miesten edustusjoukkue nousi lähes sensaatiomaisesti 2.divariin kauden 2015-2016 päätteeksi. Edellisellä kaudella joukkue pelasi vielä 4.divarissa.

Miesten kakkosjoukkue eteni ensimmäistä kertaa 4.divarikarsintoihin kauden 2015-2016 päätteeksi, mutta tie nousi pystyyn nousukarsintojen viimeisessä vaiheessa.

Parissa vuodessa harrasteryhmästä kilpajoukkueeksi kehittynyt Kittilässä toimiva naisten edustusjoukkue osallistui Pohjois-Suomen naisten 3.divisioonaan ensimmäistä kertaa kaudella 2015-2016.

Keväällä 2015 joukko innokkaita naispelaajia tiedusteli mahdollisuutta perustaa uusi naisten joukkue (N2) SBC Levin alaisuuteen Rovaniemelle. Pitkällisen pohdinnan jälkeen pelaajat päätettiin ottaa mukaan seuraan ja näin naisten kakkosjoukkue aloitti toimintansa. Joukkue osallistui heti ensimmäisellä kaudellaan Pohjois-Suomen naisten 3.divisioonaan.

Kesällä 2016 Rovaniemellä toimivat kaksi aikuisjoukkuetta siirtyivät SBC Levi Edustus ry:n alaisuuteen. Uuden yhdistyksen tarkoituksena on taata Rovaniemellä toimiville kahdelle aikuisjoukkueelle riittävän hyvät harjoitusvuorot sekä tehdä yhteispelistä paikkakuntien liikuntatoimien kanssa avoimempaa. Miesten edustustoiminnan eriyttämisellä turvataan myös seuran muita jäseniä; mikäli edustusjoukkue ajautuu talousvaikeuksiin, niin koko seura ei kaadu.

Junioripuolella seurasta löytyi kaudella 2015-2016 pojissa ikäluokat C-D-E-F-G, tytöissä C-D-F sekä Naperosähly 2-5-vuotiaille. Junioriharrastajien määrä Kittilässä keväällä 2016 oli jo noin 150 kappaletta. Seuran seitsemästä juniorijoukkueesta peräti viisi ylsi mitalisijoille Lappi-Cupissa kaudella 2015-2016.

Seurakuva-2015-2016 Seurakuva 2015-2016