M1 turnausraportti Torniosta

| Aiheet: Uutiset

Vedetäänpä tähän väliin viikko sitten lauantaina 11.01.2014 pelattu vuoden ensimmäinen sarjaturnaus pakettiin miesten ykkösjoukkueen osalta. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan?

Ensimmäisessä pelissä klo 15 vastaan asettui oululainen Ac Absinthe. Ensimmäisen kohtaamisen perusteella oli odotettavissa kukkupallon jalon taidon hallitseva joukkue, joka iskee kuitenkin terävästi maalipaikoistaan. Heti ottelun alkuhetkillä ajassa 01:33 iskikin juuri AcA; kevyt paine maalin takana, pallonmenetys, pallo verkkoon ja tilanne 0-1. Tasoitusmaali 1-1 nähtiin puolestaan ajassa 07:16; Tuomas Alaluusualta jako puolessa kentässä keskustaan hyvin tukemaan liikkuneelle kapteeni Matti Autioniemelle, jonka laukauksen AcA-vahti onnistui torjumaan, mutta ensimmäisenä reboundille ehti maalille ajanut Tuomas Trast, joka sai siirtää pallon tyhjiin. SBC Levi siirtyi 2-1 -johtoon ajassa 07:41; nopea pelinkääntö omasta päästä ja avaus vasempaan laitaan Jaakko Tiuraniemelle, joka harhautti vastustajan pakin ja jakoi keskustaan Juho Wesslinille, joka sai laukoa pallon puolityhjään maaliin.

AcA tasoitti ajassa 12:55; luokaton syötön vastaanotto oman maalin edessä, pallo vastustajalle ja pallo maaliin. Levin joukkue siirtyi kuitenkin pukukoppimaalilla vielä 3-2 -johtoon erän loppuhetkillä ajassa 14:44; Alaluusualta jälleen millintarkka passi keskustaan, ja vapaaksi unohtunut kapu-Autioniemi iski pallon lämärillä reppuun.

2. erä käynnistyi ryminällä tavoitteen ollessa, että nyt niitä palloja aletaan laittamaan paikoista verkkoon, ja karistetaan hieman verkkaisella jalalla ollut vastustaja kannoilta lopullisesti. Heti erän ensimmäinen vaihto toikin onnistumisen, kun peliväline kierrätettiin viivan kautta oikeaan siipeen Alaluusualle, joka laukoi suoraan syötöstä etuylänurkkaan tilanteeksi 4-2 jukkahentusmaisesti nurin kellahtaen. AcA:lle tarjottiin kavennuspaikka rangaistuslaukauksen muodossa ajassa 20:05 Levi-pelaajan katkaistua kukkupallon korkealla mailalla. Harmi että miltei vastaava tilanne toisessa päässä jäi tuomareilta huomaamatta 1. erässä, mutta tilanteet tulevat nopeasti ja osa virheistä jää luonnollisesti väkisin huomaamatta. SBC Levi vaihtoi maalivahtia rankkarin ajaksi, mutta tästäkään ei ollut apua, vaan Absinthe kavensi tilanteeksi 4-3. Ajassa 24:20 M. Autioniemi iski ottelun toisen maalinsa siirtäen SBC Levin 5-3 -johtoon; hyvä pyöritys kolmikolta Alaluusua-Autioniemi-Trast hyökkäyspäässä, pallo syötöllä maalin takaa maalin eteen ja karat sisään. Samoista lukemista siirryttiin myös toiselle erätauolle.

3. erän alku jatkui samalla kaavalla kuin kaksi ensimmäistä erää; SBC Levi hallitsi pallollista peliä ja pyrki rakentamaan tilanteita, mutta terävyys maalipaikoissa puuttui kokonaan. Absinthen taktiikaksi jäi toivotaan toivotaan-kukkupallojen heittely sekä vastaiskujen kyttääminen. Ottelun loppuhetket kulkivat kuitenkin jo muutamasta edellisestä ottelusta valitettavan tutun käsikirjoituksen mukaisesti; viimeisen 5-10 minuutin peliminuutin aikana leftin mailat muuttuvat righteiksi, kengät menevät vääriin jalkoihin ja sen myötä tapahtuu kollektiivinen housuihin pa*kominen. Tähän asti seura on joutunut itse olemaan aktiivinen yhteistyökumppaneiden suuntaan, mutta tämän turnauksen jälkeen saatiin yhteydenotto vaippavalmistaja-Pampersilta. Katsotaan minkälainen diili saadaan aikaiseksi. Ensin nähtiin kuinka yksi Absinthen pelaaja vastaa kolmea Levi-pelaajaa, kun vastustajan 2vs5-hyökkäys kellon näyttäessä aikaa 40:39 päättyi 5-4 -kavennusmaaliin. Pallollisella vastustajalla oli tilanteessa kahden miehen paine, mutta kukaan jäljellä olevasta kolmesta Levi-pelaajasta ei merkannut ainoaa ei-pallollista vastustajaa, joka sai lopulta lyödä pallon vapaasti etukulmasta sisään.

Ajassa 42:58 Ac Absinthe tasoitti tilanteeksi 5-5; viisi Levi-pelaajaa seurasi tuimasti katseella, kun nähtiin kenties maailman hitain, mutta myös kaunein rystykierto parhaassa maalintekosektorissa, jonka päätteeksi pallo komeasti aivan takaylänurkkaan. Yhden sarjapisteen pelasti joukkueelle lopulta Levi-vahti Juhis Huttunen, joka viimeisillä sekunneilla otti vielä todellisen gamesaverin estäen Absinthen voittomaalin syntymisen. Näin siis pisteet jaettiin loppuluvuin 5-5.

Päivän toisessa kohtaamisessa klo 17 vastaan asettui SC MuPa. Ensimmäisen matsin mahalaskun jäljiltä oli tiedossa jo etukäteen, että tässä pelissä kyyti tulisi olemaan todella kylmää mikäli tasoa ei pystytä nostamaan.

1. erä miekkailtiinkin selvästi Levi-merkkisesti, ja ”puolueeton” raati laski videolta maalipaikat SBC Levin eduksi 6-1, mutta maaliraudat ja MuPa-kassarin hyvä peli pitivät kuitenkin lukemat 0-0:ssa.

2. erässä ajassa 19:41 SC MuPa siirtyi 0-1 -johtoon; Levi-hyökkäys pysäytettiin voimakkaalla mailahäirinnällä keskustassa, josta peli kääntyi nopeaan vastaiskuun, jonka MuPa-hyökkääjä päätti tarkkaan takanurkkalaukaukseen tolpan kautta. Pelikellon näyttäessä aikaa 25:14 vastustaja tuplasi johtonsa; huolimaton puolustaminen keskustassa, johon vastustajalle jäi liikaa tilaa ja pallo kierrosta verkkoon. Pari minuuttia myöhemmin myös SBC Levi sai kuparisensa rikki ylivoimalla; MuPa-nelikon antaessa reilusti tilaa ja aikaa Juha ”Pastori” Autioniemi siunasi pelivälineen, suuteli ristiä ja naulasi lopulta pelivälineen etunurkasta sisään tavaramerkki-lämärillä ja kiitokset yläkertaan. Peli nyt siis 1-2.

3. erän alkuun MuPalle tarjottiin mahdollisuutta jopa ratkaista tasainen vääntö ajassa 33:51, kun Levi-pakki joutui väistämään maalivahdin alueen läpi välttääkseen törmäyksen omaan maalivahtiinsa, minkä seurauksena tuomari nosti kädet ristiin pään päälle rangaistuslaukauksen merkiksi. Neuroottisia tilastonikkareita ilahduttanee tieto, että myös joukkueiden edellisessä kohtaamisessa tuomittiin RL samasta syystä samalle joukkueelle, ja tuolloin vastustaja onnistui iskemään pallon maaliin. SBC Levi vaihtoi jälleen maalivahtia rankkarin ajaksi, ja tällä kertaa MuPa-hyökkääjältä loppui keinot kesken; ei maalia. Seuranneen ylivoimapelin vastustaja onnistui kuitenkin hyödyntämään, kun viivakierrätys vasempaan siipeen Levi-maalista katsottuna päättyi tarkkaan laukaukseen aivan takaylänurkkaan, ja peli nyt 1-3.

Tämän jälkeen vastustaja esitti housuun pa*komisen sijaan erittäin fiksua johtoasemassa pelaamista keskittyen hallitsemaan palloa. 3. erän aikana alkoi myös entistä selvemmin näkyä ero joukkueiden välillä liikkeessä, sillä tuoreilla jaloilla otteluun lähtenyt SC MuPa oli loppua kohti koko ajan askeleen verran enemmän edellä pelitilanteissa. Ottelun loppuhetkillä ajassa 43:39 SBC Levi sai kavennettua tilanteeksi 2-3 pelatessaan ilman maalivahtia; M. Autioniemi laukoi keskeltä Kalle Kemppaisen tarjoilusta, ja irtopallon maalin edestä toimitti sisään T. Alaluusua. Tasan minuutti myöhemmin vastustaja lopetti Levin joukkueen pyristelyt iskemällä pallon tyhjään pömpeliin, ja samalla loppulukemiksi 2-4.

Valmennusjohdon kommentit:

”Vuoden ensimmäiset koitokset eivät tuottaneet toivottua tulosta, mutta jatkoivat samaa kaavaa kuin mihin vuosi 2013 päätettiin. Ensimmäisen pelin tempo ja pelitapa ei hurraa-huutoja varmasti saanut saati ansainnut. Vastustajan taktiikkana oli lyödä palloa päätyyn ja toivoa voittavansa 1vs1-tilanteet, kun taas me pyrimme pelaamaan peliä. Lopun sulaminen tuotti taas päänvaivaa ja miettimisen aihetta koko joukkueelle. Positiivisina asioina voidaan esiin nostaa onnistunut maalivahtipeli sekä puolustajien aktiivisuus ja osallistuminen peliin myös hyökkäyssuuntaan. Myös viisikon yhteistoiminta siirtyy hiljalleen pienissä paloissa itse peliin.

Toisessa pelissä taito nousi ratkaisevaksi tekijäksi. Tällä kertaa ei fysiikka, tahto eikä asenne riittänyt pisteisiin. Vastustajan rokottaessa hyvistä paikoista ei meillä tahtonut pallot osua millään tolppien väliin. Lopussa saatiin vielä kirinpoikanen aikaiseksi, mutta se ei tällä kertaa riittänyt. Vastustaja pelasi erinomaisesti johtotilanteessa ja muutenkin läpi ottelun.”

Joukkueen onnistujia turnauksessa oli ketju Tuomas Alaluusua-Matti Autioniemi-Tuomas Trast, joka vastasi kuudesta joukkueen tekemästä seitsemästä maalista. Myös joukkueen kapteenin Matti Autioniemen henkilökohtaiset tehot 2+3 voi nostaa hyvillä mielin esiin.

Jo lukuisilta aiemmilta kausilta kuuluisa joulutauko näkyi jälleen melko rankalla tavalla joukkueen otteissa tammikuun ensimmäisissä peleissä, sillä terävyys maalipaikoissa oli pahasti hukassa ja pallot pomppivat mihin sattuu. Tekemällä tehdyt maalit lämmittävät mieltä, mutta helpoilla virheillä vastustajalle lahjoitetut maalit nakertavat nahkaa naskalihampaisen rotan lailla. 2-3 sarjapistettä oli tarjolla, mutta käteen jäi tällä kertaa ainostaan 1 piste. Absinthe-peli oli täysin voitettavissa, ja MuPa-peli olisi ollut kokonaan erilainen mikäli 1. erän paikkoja olisi pystytty hyödyntämään normaalilla tehokkuudella.

Jossittelut kuitenkin sikseen, ja katseet tulevaan viikonloppuun ja sunnuntaihin 26.01.2014, jolloin edessä on SBC Levin näillä näkymin viimeinen ”kotiturnaus vieraissa”* Rovaniemen Keltakankaalla, ja makoisa kärkipään kohtaaminen heti aamulla klo 10 KeLy II:n kanssa, joka hengittää sarjataulukossa niskaan. Klo 18 vastaan asettuu puolestaan oululainen Torbal. Varmaan jokaisessa mahdollisessa yhteydessä asiaa on tullut korostettua, mutta korostetaan silti lisää; sarja on tasaisempi kuin vuosikausiin, ja sarjan 10 joukkueesta peräti 6-7:llä on edelleen täydet mahdollisuudet nousta kärkikaksikkoon. Mikä joukkueista pystyy nostamaan tasoaan eniten, ja kenellä maila ei tärise kun kevään ratkaisupelit ovat edessäpäin? Joko Rovaniemen turnauksessa nähdään ratkaisuja suuntaan tai toiseen? Ainoastaan 3 turnausta ja 6 ottelua on enää sarjakautta jäljellä. Näiden ratkaisevien pelien vuoksi on tehty enemmän tai vähemmän töitä eri joukkueiden sisällä pitkän kauden aikana, joten nyt on aika nousta esiin ja kantaa sankarin viittaa tai hiipua statistin rooliin. Nähdään Rovaniemellä!

*Pian 13 kautta joron jäljillä, mieron tiellä, kiertolaisena, kulkurina, huutolaislapsena muiden nurkissa tulee päätökseensä, kun seura pääsee järjestämään kotiturnauksia kotipaikkakunnallaan ensi kaudesta alkaen Kittilän liikuntahallissa.