Edustusjoukkueelle kaksi sarjapistettä Torniosta

| Aiheet: Uutiset

SBC Levin säbävuosi 2013 starttasi sarjapeleillä Torniossa lauantaina 12.01.2013. Tällä kertaa mukaan oli saatu yhtä pelaajaa vaille täydet kolme kenttää sekä pari kappaletta veskareita. Tuomas Alaluusua jäi kotiin parantelemaan nilkkaansa, Jaakko Tiuraniemi potemaan flunssaa ja Tommi Ahola bilettää vielä parisen viikkoa Tanskassa. Matias Turpeenniemi on toistaiseksi vetäytynyt pois salibandykentiltä muihin kiireisiin vedoten, ja Tapio Vierelä vaihtoi puolestaan siirtorajan umpeutumisen kynnyksellä Levin sinisen pelipaidan NSB:n punaiseen.

Päivän ekassa matsissa klo 14 kohdattiin vanha tuttu kilpakumppani SC Kaatajat Rovaniemeltä. Viime kaudella molemmat keskinäiset pelit hoiteli Levin joukkue, mutta kauden 2012-2013 ensimmäinen kohtaaminen syyskuussa meni Kaatajille 3-4. Näistä asetelmista oli siis hyvä lähteä makselemaan kalavelkoja. SBC Levi lähti peliin selvästi valmiimpana ja vain reilun minuutin verran oli pelattu kun pallo oli ensimmäistä kertaa Kaatajien maalissa; Tuomas Trast katkaisi Kaatajat-pakin avauksen, pallo Joonas Harilan kautta Hannu Molkojärvelle, joka pääsi laukomaan keskeltä. Pallo pomppasi pakin peitosta kaaressa maalin eteen, josta ”Toro” Trast pääsi neppaamaan pallon veskarin alta sisään ja tilanteeksi 1-0.

Pari minuuttia myöhemmin Jussi Tuoma lähti nousemaan terävästi omasta päästä. Seinäsyöttö puolessa kentässä Joonas Junnolan kanssa ja terävä laukaus suoraan juoksusta kilahti kuitenkin ainoastaan vasempaan tolppaan. Ajassa 3:28 Levi siirtyi 2-0 -johtoon. Vapaalyönti vasemmasta laidasta hyökkäysalueella, ja T. Trast pallon takana. Toron mainio lättysyöttö tavoitti oikean siiven paikalta takatolpalle hiipineen joukkueen kapteeni Matti Autioniemen, joka löi pallon suoraan ilmasta tyhjiin.

Seuraava hyvä Levi-tilanne syntyi hetkeä myöhemmin kun Mika Paaso avasi keskelle vapaaksi jääneelle Molkojärvelle. Tämä jakoi kantista millintarkan passin oikealle puolelle Joni Karjalaiselle, joka kilautti oikeaan tolppaan; ei maalia. Jälkitilanteesta Kaatajat pääsi puolestaan nopeaan 2vs1-vastahyökkäykseen, mutta Antti Ristimella pelasti laukauksen poikittaissyötöstä.

SC Kaatajat pääsi kaventamaan tilanteeksi 2-1 ajassa 9:21. Levin vaihtovirheen seurauksena vastustaja pelasi kulmavaparinsa viivaan vapaaksi jääneelle Mika Kauttiolle. Tämä heitti rupelin takatolpalle Matti Kauttiolle, joka ohjasi pallon upeasti suoraan ilmasta verkkoon. Kaatajille tarjottiin myös tasoitusmahdollisuutta pian kavennusmaalin jälkeen, kun Levin joukkueesta Jussi Tuoma lähetettiin jäähyaitioon kärsimään pikkukakkosta jatkuvasta väärästä pelitavasta. Alivoima toimi kuitenkin virheettömästi.

Puolisen minuuttia ennen erän päätöstä Juha-Matti Ulkuniemi heitti vielä vasemmalta loistavan ”no look”-syötön keskustaan hakeneelle Joonas Junnolalle, mutta tyhjillään ammottanut maali säikäytti miestä sen verran, että veto suuntautui ohi.

Toisen erän alkuun iski Kaatajat; vapari puolesta kentästä pelattiin suoraan maalille, jossa paluun säbäkentille tehnyt Esa ”Espe” Hietala ohjasi pallon pompun kautta maalin ylänurkkaan, ja tilanteeksi 2-2. Jokunen minuutti myöhemmin Kaatajat pääsi kokeilemaan uudelleen ylivoimansa tehokkuutta, kun Joni Karjalainen sai 2 minuutin rangaistuksen syynä jatkuva väärä pelitapa. Levin AV oli tässä pelissä kuitenkin silkkaa timanttia, eikä lisämaaleja nähty vielä tässä vaiheessa.

SBC Levi siirtyi ansaittuun 3-2 -johtoon ajassa 28:06; Henri ”Henkka” Hirvasvuopio lähti kierrolle puolen kentän tuntumassa. Vastustajan häirinnästä johtuen pallo karkasi vasempaan laitaan suoraan Juha Autioniemelle, joka otti parin askeleen vauhdin keskustaa kohti ja laukoi pallon veskarin längistä sisään. Toisen erän lopulla Matti Autioniemi pääsi kokeilemaan vielä maalin edestä, mutta veto suuntautui paraatipaikalta ohi ja suoraan takatolpalle kiertänyttä Trastia reiteen, joka puolestaan löi pomppupallon tyhjästä maalista yli.

Kolmas erä alkoi Levin hallinnalla. Pitkät hyökkäykset vyöryivät Kaatajien kenttäpäähän, ja vastustajan ainoaksi mahdollisuudeksi jäi vastaiskut. Vastustajan jalkojen loppuminen näkyi entistä selvemmin kentällä, ja tilaa poikittaissyötöille ja nousuille syntyi koko ajan. Ajassa 37:32 nähtiin kenties yksi kauden hienoimmista maaleista; pallo ajautui omassa päässä Jussi Tuomalle, joka lähti nousemaan oikeaa laitaa ylös, mutta pysäytti vauhdin vaihdon ollessa kesken. Tätä seurasi jättösyöttö vauhtiin suoraan vaihtopenkiltä kentälle hypänneelle Hannu Molkojärvelle, joka spurttasi laitaa ylös. Vastassa olleen yksinäisen SC Kaatajien puolustajan rooliksi jäi pujottelukeppinä oleminen, kun Molkojärvi kynäili taitavasti pakin kahville ja laukoi pallon vastustamattomasti aivan takaylänurkkaan: 4-2!

Pari minuuttia eteenpäin Tommi Kaltio löysi yksin nokikkain veskarin kanssa olleen Junnolan maalin edestä hyvällä pystysyötöllä, mutta kätöset kohmettuivat ja maali jäi tälläkin kertaa tekemättä. Seuraavassa vaihdossa Kaatajat kavensi; pitkä roikkusyöttö omasta päästä tavoitti laitaa ylös nousseen Mika Kauttion, jonka laukaus etunurkkaan todella pienestä kulmasta yllätti Ristimellan. Pelikellossa 40:57 ja tilanne 4-3.

Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin puolisen minuuttia ennen loppua; Julius Sorjonen levitti hyökkäyspäässä maalin takaa Henkka Hirvasvuopiolle, joka löysi maalin eteen nousseen Joni Karjalaisen. Kaksi kertaa pelin alkupuolella tolppiin laukonut ja kertaalleen nokikkainkin maalivahdin kanssa ollut mies ei enää neljättä kertaa erehtynyt, vaan sijoitti pelivälineen suoraan syötöstä veskarin kainalosta sisään ja loppunumeroiksi 5-3. Ottelun lopussa Joonas Junnolalle tarjoutui vielä paikka laukoa pallo tyhjään maaliin, mutta SC Kaatajien pakki rikkoi takaapäin laukaisuhetkellä, ja seurauksena oli rangaistuslaukaus ajassa 44:57. Mies itse asettui ampumaan rankkarin, mutta harhautusyritys pysähtyi maalivahdin kengän kärkeen; ei maalia.

Pelin ratkaisuksi nousi Levin laajempi materiaali ja moninkertaisesti parempi liike. Korkea karvaus pakotti Kaatajien pelaajat kyttäämään vastaiskuja ja pallonmenetyksiä sekä nakkomaan roikkupalloja, johon puolestaan Levin nopeat puolustajat ehtivät useimmiten ensin. Lisäksi suhteellisen ehjä puolustuspeli pakotti vastustajan laukaisupaikat laitoihin, ja alivoima onnistui tällä kertaa 100% tehokkuudella. Maaleja olisi pitänyt pystyä tekemään noin tuplamäärä, sillä sen verran hyvin saatiin paikkoja tällä kertaa luotua.

Päivän toiseen peliin klo 18 vastaan asettui Oulun Tarmo, jonka kanssa on väännetty tiukkoja taistoja kahden viime kauden aikana. Tämän kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi tasan 4-4, mutta viime kaudella OuTa vei molemmat kohtaamiset nimiinsä.

Ensimmäinen erä käynnistyi molemmilta joukkueilta tunnustelevissa merkeissä tarkasti omaa maalia varjellen, eikä kumpikaan joukkue päässyt huippuvaaralliselle paikoille. Erätauolle siirryttiin 0-0 -lukemissa.

Tauolla mietityt pienet muutokset avauspeliin OuTan karvauksen purkamiseksi alkoivatkin tuottaa tulosta heti toisen erän alussa, ja pelin painopiste siirtyi hienoisesti vastustajan kenttäpäätyyn. Avausmaali nähtiin ajassa 17:02, kun pallo ajautui puolessa kentässä Juha Autioniemelle, joka pelasi pallon oikeaan kulmaan hakeneelle Joonas ”Hartsi” Harilalle jatkaen itse liikettä maalia kohti. Hartsi passasi hyvällä maltilla takaisin J. Autioniemelle, joka kiskaisi rystyllä pallon oikeaan alanurkkaan ja lukemat valotaululla muuttuivat 1-0:aan Levin hyväksi.

Ajassa 18:55 SBC Levi pääsi kokeilemaan ylivoimaa kahden minuutin ajaksi, kun hyvällä haastolla laidasta maalille ajanutta Tommi ”Toba” Kaltiota rikottiin jäähyn arvoisesti. Jäähyä oli ehtinyt kulua vajaan minuutin verran, kun Juha-Matti Ulkuniemi jakoi pohjalta oikeaan laitaan Hannu Molkojärvelle, jonka tarkka syöttö löysi Kaltion mailan lavan vapaana takatolpalta: 2-0.

Pelikellot pysähtyivät seuraavan kerran aikaan 21:35. Julle Sorjosen avaus oikeaa laitaa pitkin tavoitti vastaan liikkuneen Joonas Junnolan, jonka loistava poikittaissyöttö löysi puolestaan toiselta laidalta hyökkäykseen mukaan nousseen Ulkuniemen, joka laukoi tarkalla rannelaukauksella pallon oikeaan ylänurkkaan ja tilanteeksi 3-0. Kuuluisa maalin jälkeinen vaihto oli kuitenkin myrkkyä, ja OuTa otettiin peliin mukaan halvalla tavalla; huolimaton avaus keskelle vastustajan ulottuville, joka nappasi syötönkatkon ja laukoi pallon oikeaan ylänurkkaan. Peli siis nyt 3-1.

Hetkeä myöhemmin OuTa-pelaaja pääsi kokeilemaan hyvästä paikasta oikealta laidalta, mutta pallo ainoastaan sivuverkkoon. Tämän jälkeen Levi-pelaajista H. Molkojärvi sai pallon laidan tuntumassa hyökkäyspäässä, pyörähti komeasti kahden pelaajan välistä ja kanttasi keskelle, mutta maalivahti pystyi koppaamaan vedon. Seuraava maali nähtiin pelikellon näyttäessä aikaa 28:07; vastustaja pelasi pitkällä avauksella syvälle oikeaan kulmaan, josta pallo roiskaistiin sokkona maalille kahden Levi-pelaajan länkien läpi. Ja kun vielä kolmas, vartioiva Levi-pelaaja nukahti sekunnin kymmennyksen ajaksi niin takaa juossut OuTa-pelaaja sai laukoa pallon maalin edestä tyhjiin, ja tilanteeksi 3-2.

Sysimusta toisen erän loppu kruunattiin vain kymmenen sekuntia edellisestä maalista ajassa 28:17. Jälleen puolihuolimaton levityssyöttö käänsi pelin keskialueella, ja onnettaren ollessa tällä kertaa vastustajalle suopea livahti OuTa-pelaajan epäonnistunut laukaus keskeltä Levi-vahti Juhis Huttusen jalan alta helpohkosti maaliin, ja peli tasan 3-3.

Kolmannen erän ensimmäisellä minuutilla SBC Levi sai rakennettua loistavan maalipaikan. Jussi Tuoma lähti nostamaan pohjalta, pelasi seinäsyötön keskeltä Karjalaisen kautta itselleen vasempaan laitaan, ja nousi hyvällä jalalla lähes päätyyn asti. Loistopassi löysi takatolpalta aivan yksin tilanteessa olleen Henkka Hirvasvuopion, joka kuitenkin löi pallosta ohi tyhjän maalin ammottaessa edessään. Hieman myöhemmin ajassa 37:54 OuTa-pelaaja otti jäähyn mailaan lyömisestä, ja Leville tarjottiin uudelleen mahdollisuutta siirtyä johtoon, mutta tällä kertaa ylivoima oli tehotonta.

Hetki ylivoiman päättymisen jälkeen Levin joukkue pääsi 3vs2-hyökkäykseen, mutta Henkka Hirvasvuopion yhden käden kurotus takatolpalta tyhjään maaliin osui ainoastaan sivuverkkoon. Äärimmäisen tasaisen ottelun dramaattinen ratkaisu nähtiin lopulta ajassa 42:58; Levi-pelaaja jäi askeleen verran jälkeen keskialueella, ja joutui lopulta rikkomaan maalinedustilanteessa tuomarin mielestä rangaistuslaukauksen arvoisesti. OuTa-pelaajista Tuomo Takala harhautti kylmänviileästi rankkarin ajaksi maaliin vaihdetun Antti Ristimellan, ja nosti pallon rystyltä sisään: 3-4.

Samassa ajassa Levin joukkue otti myös aikalisän. OuTa tyytyi puolustamaan maalin johtoaan, eikä Levi saanut rakennettua enää pelin loppuhetkillä vaarallisia paikkoja, joten sarjapisteet matkasivat Ouluun lukemin 3-4.

OuTaa vastaan kaaduttiin tällä kertaa lukuisiin harhasyöttöihin ja helppoihin pallonmenetyksiin, joita myös päivän aiemmassa Kaatajat-pelissä nähtiin liiaksi. Lisäksi joukkueen ansaitsema hyvä momentumi toisessa erässä hukattiin parilla karmaisevalla harhasyötöllä, joista vastustaja pääsi iskemään itsensä mukaan peliin. Kolmeen tehtyyn maaliinkaan ei voi kovin tyytyväinen olla, sillä useampaankin oli tontteja tarjolla. Peli oli kuitenkin rehtiä ja reilua alusta loppuun asti kuten aina OuTaa vastaan, ja peli olisi voinut kääntyä kumpaan suuntaan tahansa, mutta tällä kertaa kävi näin.

Joukkueen tehomiehinä turnauksessa kunnostautuivat Hannu Molkojärvi (1+2), Henkka Hirvasvuopio (0+2) ja Juha Autioniemi (2+0).

SBC Levin taistelu sarjapisteistä jatkuu 16.02.2013 Oulun Nallisportissa peleillä Torpedo Klobalia vastaan klo 11, ja SBT Suolaa vastaan klo 14!